.

Luino

Luino is gelegen aan de oost oever van het Lago Maggiore en is met haar 15.000 inwoners de grootste stad van dit gebied. Luino heeft in het verleden een belangrijke rol gespeeld in de textiel industrie. Vandaag de dag is Luino een toeristische trek pleister en van groot economisch belang voor het Lombardische deel van Lago Maggiore. Luino is een typisch elegant stadje en geniet van een bijna mediterrane gebied. De prachtige weelderige omgeving is ook uitermate geschikt voor een wandeling.

.

Als u in Luino bent aangekomen raden wij aan om te beginnen met een wandeling over de schitterende promenade die wordt omgeven door gigantische plantaan bomen en eeuwen oude gebouwen. Vervolg uw wandeling naar de Napoleontische haven waar u van een schitterend uitzicht over het meer kunt genieten. Tijdens deze wandeling komt u vele historische schatten tegen. Zoals de kerk Madonna del Carmine uit de 15e eeuw, de privékapel van het Huis van Serbelloni uit de 18e eeuw en Palazzo Verbania waar vandaag de dag een bibliotheek is gevestigd. Een wandeling door het historische centrum van Luino is ook fraai met haar oplopende straten, Barokke en Renaissance gebouwen en paleizen, eeuwen oude binnenplaatsen en ambachtelijke winkeltjes en gemoedelijke boetiekjes. Na uw wandeling kunt u bijkomen op een van de vele terrasjes in het historische centrum.

Luino is het toneel voor de grootste markt van Noord-Italië. Iedere woensdag staan er op de promenade en de achterliggende straten meer dan 400 kramen waar u kleding, lederwaren, aardewerk, groente en fruit kunt kopen. Parkeren op de woensdag ochtend kan moeilijk gaan aangezien de markt altijd druk wordt bezocht. Wij raden aan om met de bus of boot naar de markt af te reizen. Vanaf diverse dorpen langs het Lago Maggiore (Ascona, Brissago, Locarno en Verbania) worden er speciaal boottochten naar de markt georganiseerd.