.

Museum voor Moderne kunst in Ascona

In Ascona vindt u het Museo Comunale d’ Arte Moderna oftewel het museum voor moderne kunst. Het museum is gevestigd in een prachtige palazzo uit de 16e eeuw. Het museum beschikt over een indrukwekkende collectie van plaatselijke kunstenaars. Tevens is het museum ook de thuisbasis van de Richard en Uli Seewald Foundation en de Marianne Werefkin Foundation. In 1922 zijn een aantal kunstenaars in Ascona bijeengekomen. Zij hebben toen elk een kunststuk van hun collectie gedoneerd met als doel een museum op te richten.

Een indrukwekkende verzameling

Het museum voor moderne kunst heeft diverse parels in haar collectie. Zo beschikt het museum over he Red House van Paul Klee, Hoofd van een Meisje van Alexej Jawlensky en Fruit Harvest door Cuno Amiet. Deze belangrijke werken zijn geschonken door de Russische kunstenaar Marianne Werefkin. Tevens heeft mevrouw Werefkin ook vijf van haar eigen schilderijen aan het museum geschonken. Andere belangrijke werken in het museum zijn schilderijen van Arthur Segal, een beeld van Marcel Janko dat met gips is gemaakt, een aquarel van Herman Hesse en een abstract olieverfschilderij van Cesar Domela.

Een diverse collectie van kunstenaars

Het museum voor moderne kunst beschikt over een uiterst bijzondere collectie. Zo vindt u er werken van de leden van de kunstenaars groep de Grote beer (Grosse Bär). Deze groep werd in 1924 opgericht door Marianne Werefkin samen met Duitse kunstenaars Walter Helbig en Otto Niemeyer-Holstein, de Nederlandse Otto van Rees, de Zwitserse Albert Kohler en Ernst Frick en de Amerikaan Gordon Mallet McCough. Na de oprichting van het museum in 1922 groeide het museum langzaam maar zeker uit tot een van interessantste toeristen attracties van Ascona.

Begunstigers

Het museum van moderne kunst in Ascona beschikt over een overvloed aan werken van de gerenommeerde kunstenaar Marianne Werefkin. In het museum vindt u maar liefst 90 schilderijen en ongeveer 170 schetsboeken van deze kunstenaar. Het is daarmee ook de belangrijkste collectie van het museum. Werefkin was naast een bijzondere kunstenaar ook een stuwende kracht achter de avantgarde gekoppeld aan de Blaue Reiter (Blauwe Ruiter) kunststroming. Naast Werefkin hebben ook twee andere mannen een foundation opgericht. Teven heeft het museum ook genoten van het beschermheerschap van het Richard en Uli Seewald Foundation.